STARTUP DRILL – LEAN STARTUP EDUKACIJSKI PROGRAM
11. listopad 2017.

Saznajte kako su se timovi proveli i upoznali s Lean Startup principima na prvom modulu SFZGB2017 programa!

SFZGB2017 Lean Startup

Tko su korisnici naših timova?

Kako definirati probleme u razvoju proizvoda i usluga?

Što je minimalno održivi proizvod (minimum viable product - MVP ) te kako ga definirati?

Ovo su samo neka od pitanja koja su SFZGB2017 timovi intenzivno razrađivali i rješavali na Startup Drill – lean startup radionicama. U samo 3 dana polaznici su prošli kroz temeljne principe Lean Startup metodologije – definirali su problem i idealnog korisnika, testirali proizvod s korisnicima te su prema zaključcima  dobili rješenje vezano uz njihov MVP.

Srđan Laterza iz tima Bok_Bot opisao nam je svoje "startup drill" iskustvo:

"Moj konkretan problem bio je taj što je Bok Bot još jako nova ideja i što nemam puno podataka na raspolaganju tako da sam se susreo s izazovom u smislu testiranja korisnika. Mentori su me jako dobro usmjerili i pomogli mi da već i u ranoj fazi neke stvari dobro artikuliram."

Polaznici radionica su aktivno pristupili definiranju problema i razvoju proizvoda i usluga prema određenom korisničkom segmentu. Radionica je počela kratkim prezentacijama (pitchevima) o problemima korisnika, a u samo dva dana timovi  neposredno su stupili u kontakt sa svojim potencijalnim korisnicima tako što su izašli na ulice, u dućane, zvali ih telefonom i sl.

Mentori su ih poticali da razmišljaju "Out of the Box" , a jedan od njih - Filip Stipančić - opisao nam je proces pripremanja naših timova:

"Naš zadatak bio je odvojiti timove od razmišljanja o ideji, usmjeriti ih na problem i upoznati s postupkom razvoja korisnika. Cilj nam je bio naučiti timove razmišljati o pretpostavkama koje imaju o problemu i korisnicima te pronaći postupke njihova validiranja. Većina timova jasno je definirala problem koji je potrebno riješiti i postavila pretpostavke, uspješno provela veliki broj korisničkih razgovora i stekla nova saznanja o korisnicima. Pojedini timovi su u 24 sata razgovarali s više od 40 korisnika kroz tri eksperimenta te su na temelju validiranih pretpostavki osmislili MVP koji će izraditi tijekom nadolazećeg tjedna."

Idućeg tjedna za timove je na rasporedu Design Thinking radionica u organizaciji našeg korporativnog partnera - IBM. Pratite naše komunikacijske kanale - web, facebook, twitter, instagram -  i saznajte sve detalje procesa predakceleracije naših timova!

Pratite nas i na društvenim mrežama