Design4Enterprises u sklopu STARTUP FACTORY ZAGREB programa
16. studeni 2016.

Inovacije temeljene na dizajnu su ključ tržišnog uspjeha!

Design4Enterprises u sklopu STARTUP FACTORY ZAGREB programa

U sklopu predakceleracijskog programa Startup Factory Zagreb svakodnevno se provode edukacije, mentoriranja i radionice kroz koje Startup Factory timovi razvijaju svoje inovativne ideje te uče kako što kvalitetnije nastupiti na tržištu te svoju ideju razviti u održive poduzetničke pothvate.

Ovom prilikom želja nam je osvrnuti se na edukativnu radionicu Design4Enterprises koja je održana na temu "Design driven innovations". Riječ je o dvodnevnoj radionici koja se provodi unutar Horizon 2020 programa financiranog od strane Europske komisije.

Radionicu su proveli stručnjaci iz tvrtke D'Appolonia, Politecnico di Milano te ADI-ASSOCIAZIONE PER IL DISEGNO INDUSTRIALE. U Hrvatskoj se ovaj projekt provodi i u suradnji s HAMAG-BICRO, Hrvatskim klasterom kreativnih i kulturnih industrija (HKKKKI) te u okviru našeg predakceleracijskog programa STARTUP FACTORY ZAGREB.

U današnjem modernom svijetu dizajn predstavlja ključnu komponentu u strateškom razvoju poduzeća koje žele uspjeti na globalnom tržištu. Kroz ovu edukaciju, koja je bila satkana od niza konkretnih i primjenjivih primjera iz prakse, polaznicima se približila ideja i značenje inovacija zasnovanih na dizajnu.

Dizajn je prikazan kao kreativni proces koji vodi do rješenja raznih problema, a fokus naših startupova je preusmjeren s inovacije proizvoda na tržište, na korisnika te njegove želje i potrebe. Sada se kupnjom proizvoda više ne kupuje sam proizvod već i iskustvo njegova korištenja. Takav pristup proizvodu daje dodanu vrijednost te tako povećavamo njegovu šanse za uspjeh na tržištu.

Kroz svoje izlaganje Andrea Pestarino, koordinator projekta Design for Enterprises istaknuo je: „Dizajnom koji kupujemo govorimo mnogo o sebi. Ljudi žele da njihovo iskustvo bude jedinstveno. Inovacija u tehnologiji je inovacija, ali kada ciljnoj skupini predstavljamo emocionalnu vrijednost naše inovacije, tada stvaramo dodatnu vrijednost koja se temelji na kreativnoj inovaciji. Ovakvim pristupom razvoju inovacija dajemo odgovor na pitanja zašto bi korisnici zaista kupili i koristili naš proizvod te kako će uz njega uporabu kvalitetnije provesti vlastito vrijeme te povećati kvalitetu svoga života.“

Kroz predavanje naglašena je činjenica koja govori da poduzetnici često vidi sebe u drugom svjetlu nego li ga vidi potrošači. Kako bi izbjegli ovu zamku neophodno je provesti kvalitetno istraživanje tržišta kroz koje ćemo saznati informacije o tome što potencijalni kupci zaista žele.

Kako bi se trajno urezali u svijest i podsvijest potrošača potrebno je stvoriti WOW efekt. WOW efekt možemo definirati kao mali pozitivni šok kroz koji će nas tržište lakše zapamtiti.

Kroz ovu dvodnevnu edukaciju polaznici su dobili uvid u važnost dizajna kao temeljne pretpostavke uspjeha na tržištu. Uvjereni smo da će stečena znanja uspješno ukomponirati u strategiju razvoja svojih inovativnih poslovnih ideja.

Svoje iskustvo sudjelovanja na Design4Enterprises radionici s nama je podijelila Mihaela Ivanec iz SFZGB tima FREEWA: „Ova dvodnevna radionica je zaista bila jako zanimljiva! Nisam očekivala ovako velik broj praktičnih primjera iz kojih ja osobno najbolje učim i najlakše uđem u zadanu materiju. Za sada sam već usvojila nekoliko ideja koje će rado ukomponirati u naš projekt. Naučila sam i kako na našu ideju pogledati iz nekog drugog ugla. Zaista korisno!“

Pratite nas i na društvenim mrežama